Obecnie na rynek oferuje nam sporo rodzajów różnych suplementów i ciężko połapać się co tak naprawdę jest nam potrzebne. Warto odnieść się do zdrowego rozsądku i skupić się na podstawach, które są nam potrzebny, aby poprawić strukturę swojego ciała na drodze polepszenia proporcji tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej. Warto odnieść się do tematu diety i wyodrębnić co tak naprawdę będzie nam potrzebne. Otóż nie da się popadać ze skrajności w skrajność przy układaniu diety, której celem jest budowa tkanki mięśniowej i utrata tkanki tłuszczowej. Prawidłowo dobrana dieta określa odpowiedni stosunek białka, węglowodanów i tłuszczy w diecie. Wymienione trzy makroskładniki naszej diety powinny być w odpowiednich proporcjach, o których niestety nikt nam nie powie, a które musimy sami przetestować na swojej osobie, ponieważ każdy ma unikatowe DNA, podobnie jak unikatowy jest ten tekst. Istnieją jednak pewne wartości procentowe podaży wspomnianych makroskładników, które przedstawiają się następująco: węglowodany 60%, białko 30%, tłuszcz 10%. Oczywiście są to liczby umowne i w zależności od treści źródłowych wymienione wartości mogą się wahać. W świecie fitness jednak istnieją różne wariancje tego schematu. Niektóre osoby preferują przewagę produktów białkowych, przy ograniczonej ilości węglowodanów. Tych wariantów jest kilka, ale na pewno w każdym z nich znajdzie się białko. Często się zastanawiamy jakie białko jest nam potrzebne ? Oczywiście nie zaszkodzi nam zakup odpowiedniego suplementu diety, który najczęściej w formie proszkowej dostarczy nam brakującego w diecie białka. Zatem, jakie białko jest w naszej diecie, albo po prostu, jakie białko kupić ? Otóż najlepszym źródłem białka jest nasza dieta. Nawet tradycyjne białka serwetkowe powstają jako produkt mleczarski. Dywagacja zaczyna się w momencie, gdy kupujemy np. hydrolizat białkowy. Białka w formie hydrolizatu jest niczym innym jak oczyszczoną formą serwatki. Wracając do sedna sprawy, zanim przystąpimy do kupna białka w postaci serwatki, skupmy się na naszej diecie i głównych źródłach białka. Do głównych źródeł białka zaliczyć można: mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, ryby, rośliny strączkowe, ser biały, jaja, orzechy itp. Należy pamiętać, że w przyrodzie występują białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Do białek niepełnowartościowych zaliczyć należy białka roślinne, a do pełnowartościowych białka zwierzęca. Na czym polega ta różnica? Chodzi głównie o profil aminokwasowy w danym białku tj. białka pełnowartościowe, posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj jajo kurze, które zawiera profil aminokwasowy najbardziej zbliżony do ludzkiego. Gdy, w naszej diecie znajdą się wspomniane produkty białko, wybór suplementu diety będzie jak najbardziej zasadny. Wszelkiego rodzaju serwatki białkowe, czy też produkty zawierające same aminokwasy w tym popularne bcaa- aminokwasy rozgałęzione z powodzeniem będą mogły stanowić uzupełnienie naszej diety w postaci koktajlu białkowego. Białko jest niezwykle ważne w naszej diecie i stanowi 50% wnętrza każdej komórki, odpowiada za szereg procesów metabolicznych w naszym organizmie. Przede wszystkim białko jest budulcem i wchodzi skład tkanki mięśniowej. Białko działa także antykatabolicznie, dlatego warto, jest posiłkować się białkiem w postaci płynnej tuż przed treningiem kardio w celu zatrzymania utraty tkanki mięśniowej.