avocado

Awokado jest owocem, który znacznie odbiega od naszych wyobrażeń na temat słodkich, oraz orzeźwiających owoców. Przede wszystkim wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczów. Nie należy z tego powodu rezygnować z jego spożycia, a wręcz przeciwnie. Awokado jest to owoc o licznych wartościach prozdrowotnych, które potwierdzone są badaniami naukowymi. Jakie związki odżywcze zawiera bohater dzisiejszego artykułu? Jakie są wartości prozdrowotne awokado? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/awokado-wartosci-odzywcze-i-zdrowotne-zastosowanie-w-kuchni/ 

Awokado – związki odżywcze 

Awokado jest owocem o wysokiej zawartości składników odżywczych i energetycznych Co oznacza, że dostarcza do organizmu bardzo cennych składników kropkę owoc ten wyróżnia się wysoką zawartością ponad 25 ważnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu witamin oraz składników mineralnych. Spożycie zaledwie 100 g tego owocu stanowi skuteczny sposób na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. 

Wśród takich składników i witamin możemy wyróżnić: kwas foliowy, witaminę K, witaminę C, witaminę B6, witaminę B5, witaminę E, kwas pantotenowy, potas, miedź oraz magnez. 

Co więcej awokado zawiera w mniejszych ilościach związki takie jak: żelazo, mangan, wapń, fosfor, witaminy A oraz niektóre witaminy z grupy B. Wyróżnia się też mały typowymi dla owoców proporcjami mikroskładników. Dostarcza znacznych ilości tłuszczu. W 100 g awokado znajduje się, aż 15 g tłuszczów, z czego nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią prawie 80%. 

Jakie są właściwości prozdrowotne awokado? 

Awokado cechuje się wieloma prozdrowotnymi własnościami. Jego wyjątkowość polega na tym, że tak jak inne owoce stanowiły witaminy a, b i k, jednak nierzadko inne owoce posiadają tłuszcz, który pozwoli na wchłonięcie tych witamin. Awokado jest wyjątkiem wśród owoców, ponieważ dostarcza zarówno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak i samych tłuszczów. Spożywanie tego owocu jest świetną profilaktyką hipowitaminoz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Owoc ten zawiera również szereg związków, które wspomagają utrzymanie prawidłowego krążenia. Jednym z nich jest wcześniej wspomniany już potas. Inne związki to nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz beta-sitosterol.

Zobacz też: http://smakowisko.pl/hormony-czym-sa-i-jakie-moga-byc-ich-zaburzenia/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here