Jednym z najmilszych wspomnień dzieciństwa są, dla wielu z nas, wakacje spędzane u babci na wsi. Gdy o nich myślimy, pamięć podsuwa nam smaki i aromaty, których, często na próżno, szukamy potem w dorosłym życiu. Mokre od rosy czereśnie zrywane w babcinym sadzie, mleko prosto od krowy, pachnące słońcem pomidory. A przede wszystkim – chrupiący, świeżo upieczony chleb z domowym masłem. Takie pieczywo, o złocistej skórce i wspaniałym aromacie, wydaje się kwintesencją ciepła domowego ogniska. Jego smak zupełnie nie przypomina, pełnego chemicznych dodatków i sztucznych wypełniaczy, chleba z hipermarketowych piekarni. Mimo to, często wybieramy właśnie ów blady, niedopieczony produkt, o posmaku waty, nierzadko narzekając przy tym, że „teraz nie ma już dobrego pieczywa, a kiedyś, to był chleb…”. Utyskiwania do niczego jednak nie prowadzą. Zwłaszcza, jeśli cały czas raczymy się wyrobem, który jest niesatysfakcjonujący zarówno pod względem walorów smakowych, jak i wartości odżywczych. Dużo lepszą opcją wydaje się zamiana dotychczas kupowanego pieczywa na takie, które będzie spełniało nasze oczekiwania pod względem smaku oraz służyło zdrowiu.
Kanapka ze smakiem
Dietetycy zalecają jedzenie 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Są one istotnym źródłem węglowodanów oraz błonnika, dodają energii i zapobiegają niebezpiecznym wahaniom poziomu cukru we krwi. Szczególnie ważną rolę odgrywa tu pieczywo, którego, zwyczajowo, spożywamy najwięcej. Warto się zatem zatroszczyć, by było jak najlepszej jakości, nie zawierało szkodliwych dodatków, a także dobrze smakowało. Najlepiej dokładnie tak, jak kromka krojonego przez babcię chleba. Niektórzy powiedzą pewnie, że takiego pieczywa już przecież nie ma. Nie jest to do końca prawda. Podobne walory smakowe oraz zdrowotne możemy odnaleźć w chlebie na zakwasie. Jest to bowiem wyrób, do którego produkcji, zgodnie z tradycyjną recepturą, używa się wyłącznie naturalnych składników. Dobrej jakości mąka, woda, odrobina soli i zakwasu to wszystko, czego potrzeba, by chleb smakował znakomicie.
Zakwas – sekret domowego pieczywa
Tajemnica doskonałego smaku, jakim zachwyca chleb na zakwasie, tkwi właśnie w tym niepozornym składniku. Zakwas, czyli sfermentowana mieszanina mąki i wody, jest siedliskiem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. W naturalny sposób spulchniają one pieczywo, nadają mu specyficzny, przyjemny zapach i lekko kwaskowaty smak. Jednocześnie, przedłużają jego świeżość, bez konieczności stosowania konserwantów i polepszaczy oraz zapobiegają pleśnieniu. Chleb na zakwasie jest też źródłem niezbędnych dla organizmu minerałów (potas, cynk, fosfor, żelazo) i witamin, zwłaszcza z grupy B. Wszystko to sprawia, że następnym razem, wybierając się po pieczywo, warto poszukać lokalnej piekarni, która wyrabia chleb na zakwasie w oparciu o stare, sprawdzone receptury. Naszemu zdrowiu i samopoczuciu przysłuży się to znacznie lepiej niż kolejna, kupiona w hipermarkecie, bułka z mrożonki. A smak kanapki z takiego chleba przeniesie nas prosto do wiejskiej kuchni, gdzie wszystko jest świeże, naturalne i pachnie babciną miłością.