Nasiona chia jako dodatek do jogurtu
fot. Pixabay.com

Nasiona chia należą do grupy tak zwanych superfoods. Zawierają bardzo wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, naprawdę warto więc włączyć je do diety. Nasiona chia idealnie pasują do różnego rodzaju deserów, owsianek, a nawet kanapek. Sprawdź, jakie jeszcze mają właściwości i jeszcze dziś kup je w najbliższym supermarkecie!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/co-to-sa-nasiona-chia/

Jakich składników odżywczych szukać w nasionach chia?

Małe czarne nasiona rośliny, która jest spokrewniona z naszą polską miętą, to właśnie nasiona chia. Stają się coraz popularniejsze i coraz częściej goszczą na naszych stołach jako dodatek do różnych dań. I bardzo dobrze, w tych niewielkich nasionkach znajduje się naprawdę wiele składników odżywczych. Wystarczy wspomnieć, że w zaledwie 30 g nasion mieści się 11 g błonnika, 4 g białka, 5 gramów kwasów omega-3. Ponadto w 18% chia składają się z wapnia, w 30% z magnezu, w 27% z fosforu. Poza tym są również bogate w cynk, niacynę, potas, tiaminę i witaminę B2.

Warto również wiedzieć, że nasiona chia są pełnoziarniste, zawierają zaledwie 1 g węglowodanów, nie zawierają GMO i glutenu. Są również pełne przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, wywołującymi stres oksydacyjny.

Jak już wspomnieliśmy, chia są pełne błonnika. Można je uznać za jedno z najlepszych źródeł błonnika w naszej diecie. Ten z kolei dba on o florę bakteryjną w naszych jelitach, pozwala utrzymać prawidłową wagę, obniża poziom cukru we krwi oraz przyspiesza uczucie sytości.

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Jest wiele powodów, dla których warto włączyć nasiona chia do swojej diety. Oto najważniejsze z nich:

  • Chia są produktem wysokobiałkowym, a dzięki temu, że zawierają również aminokwasy, organizm jest w stanie wykorzystać zawarte w nich białko w stu procentach.
  • Nasiona chia wspomagają proces odchudzania. Moczone w jogurcie lub kefirze pęcznieją, wchłaniają duże ilości wody i szybko wypełniają żołądek po ich spożyciu. Dzięki temu ilość kalorii z innych produktów jest znacznie mniejsza. Tym samym zmniejsza się również nasze uczucie głodu, a dłużej wytrzymujemy w stanie sytości.
  • Nasiona te wspomagają również wrażliwość komórek na insulinę oraz obniżają poziom cukru we krwi.
  • Bardzo łatwo włączyć je do naszej diety. Wystarczy posypać nimi kanapkę z twarożkiem, dodać do sałatki, jogurtu, deseru.

Zobacz też: http://smakowisko.pl/jedz-awokado-na-zdrowie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here