zalety imbiru
fot. Pexels.com

Imbir jest bardzo aromatyczną rośliną, która nadaje potrawom mocnego orientalnego smaku. Ten azjatycki korzeń ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Po imbir sięgamy najczęściej, gdy bierze nas przeziębienie. Jakie właściwości ma imbir?

Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/imbir-wlasciwosci-zdrowotne/

Imbir – cenna roślina w kuchni i medycynie

Imbir to roślina pochodząca z dalekiej Malezji, która jest znana już od 3000 lat. Służy przede wszystkim w kuchni jako roślina przyprawowa, nadając potrawom unikalnego i ostrego smaku. Swój intensywny aromat zawdzięcza dzięki dużej zawartości olejków eterycznych m.in. gingerolu. Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie nie tylko w świecie kulinariów, ale również w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.

Zalety imbiru

Imbir zawiera w sobie liczne substancje odżywcze i przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

  • Uniwersalny lek – imbir ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne, dlatego ma szerokie zastosowanie podczas leczenia wielu schorzeń.
  • Pogromca przeziębienia – surowy korzeń imbiru zawiera wszystko, co pomoże zwalczyć objawy przeziębienia i grypy – działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
  • Sprzymierzeniec układu pokarmowego – imbir dobrze wpływa na trawienie, ponieważ poprawia działanie soków trawiennych i wspiera pracę jelit.
  • Zmniejsza mdłości – wykazano, że właściwości korzenia imbiru łagodzą nudności, dlatego jest niezawodny podczas trwania ciąży oraz chemioterapii.
  • Łagodzi bóle – mało kto wie, że imbir ma właściwości przeciwbólowe. Roślina pomaga zredukować obolałości mięśniowe i bóle menstruacyjne.
  • Wsparcie dla układu krążenia – imbir poprawia pracę serca, wyrównuje ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. 
  • Działa przeciwko nowotworom – korzeń imbiru zawiera silne przeciwutleniacze, które skutecznie likwidują krążące po organizmie wolne rodniki.  
  • Wspomaga odchudzanie – roślina jest niskokaloryczna, a jego właściwości pomagają przyspieszyć metabolizm i zwiększyć wydatkowanie kalorii, ułatwiając utratę nadprogramowych kilogramów.

Zobacz także: http://smakowisko.pl/wszystko-co-powinnismy-wiedziec-o-chemioterapii/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here