Imbir jest bardzo aromatyczną rośliną, która nadaje potrawom mocnego orientalnego smaku. Ten azjatycki korzeń ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Po imbir sięgamy najczęściej, gdy bierze nas przeziębienie. Jakie właściwości ma imbir?
Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/imbir-wlasciwosci-zdrowotne/
Imbir – cenna roślina w kuchni i medycynie
Imbir to roślina pochodząca z dalekiej Malezji, która jest znana już od 3000 lat. Służy przede wszystkim w kuchni jako roślina przyprawowa, nadając potrawom unikalnego i ostrego smaku. Swój intensywny aromat zawdzięcza dzięki dużej zawartości olejków eterycznych m.in. gingerolu. Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie nie tylko w świecie kulinariów, ale również w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.
Zalety imbiru
Imbir zawiera w sobie liczne substancje odżywcze i przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
- Uniwersalny lek – imbir ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne, dlatego ma szerokie zastosowanie podczas leczenia wielu schorzeń.
- Pogromca przeziębienia – surowy korzeń imbiru zawiera wszystko, co pomoże zwalczyć objawy przeziębienia i grypy – działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
- Sprzymierzeniec układu pokarmowego – imbir dobrze wpływa na trawienie, ponieważ poprawia działanie soków trawiennych i wspiera pracę jelit.
- Zmniejsza mdłości – wykazano, że właściwości korzenia imbiru łagodzą nudności, dlatego jest niezawodny podczas trwania ciąży oraz chemioterapii.
- Łagodzi bóle – mało kto wie, że imbir ma właściwości przeciwbólowe. Roślina pomaga zredukować obolałości mięśniowe i bóle menstruacyjne.
- Wsparcie dla układu krążenia – imbir poprawia pracę serca, wyrównuje ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
- Działa przeciwko nowotworom – korzeń imbiru zawiera silne przeciwutleniacze, które skutecznie likwidują krążące po organizmie wolne rodniki.
- Wspomaga odchudzanie – roślina jest niskokaloryczna, a jego właściwości pomagają przyspieszyć metabolizm i zwiększyć wydatkowanie kalorii, ułatwiając utratę nadprogramowych kilogramów.
Zobacz także: http://smakowisko.pl/wszystko-co-powinnismy-wiedziec-o-chemioterapii/