Dieta lekkostrawna – produkty zalecane

0
134

Dieta lekkostrawna ma za zadanie nie obciążać zbytnio układu pokarmowego. Warto zauważyć, że lekkostrawne jedzenie musi pokrywać 100% dziennego zapotrzebowania na odżywcze wartości oraz ilość kalorii danej osoby. Nie należy jeść mniej niż zwykle, jak to się wydaje wielu osobom.

Jakie są zasady diety lekkostrawnej?

Jedzenie lekkostrawne, zgodnie ze swoją nazwą, jest łatwo trawione przez człowieka. Ma ono określoną, nie zbyt dużą ilość błonnik pokarmowego, a także tłuszczu. Dania lekkostrawne nie powodują żadnego dyskomfortu związanego z układem pokarmowym. Ponadto produkty lekkostrawne należy przygotowywać w określony sposób. Na czym opiera się taka dieta? Przede wszystkim na rozdrobnionych, a także przygotowanych na parze oraz w wodzie potrawach. Należy przy tym pamiętać, że nie wolno stosować tłuszczu – wyłącznie może być stosowany w bardzo małych ilościach, ale już po przygotowaniu danego dania.

Dla kogo jedzenie lekkostrawne?

Produkty lekkostrawne powinno się stosować wtedy, kiedy jest się po różnych chorobach, które mają związek z przewodem pokarmowym lub kiedy z innego powodu pojawia się konieczność rekonwalescencji. Warto zauważyć, że po danie lekkostrawne zaleca się sięgać również osobom, które ze względu na zaawansowany wiek mają pewne kłopoty z układem trawienia, ponieważ procesy metaboliczne w ich przypadku uległy w pewnym stopniu spowolnieniu. Wtedy produkty lekko strawne znacznie poprawiają komfort życia.

Dieta lekkostrawna na chwilę

Dieta lekkostrawna stanowi zmodyfikowany system normalnego i zdrowego odżywiania. Może być ona stosowana tylko przez jakiś czas, aby odciążyć układ pokarmowy. Lekkostrawne jedzenie przez pewien czas stosuje się w trakcie i po chorobach przewodu pokarmowego – zarówno ostrych, jak i przewlekłych, a także w przypadku zapalenia błony śluzowej, chorobach przyzębia, po zabiegach chirurgicznych, podczas biegunek i niestrawności oraz przed badaniem USG jamy brzusznej.

Polecane dania lekkostrawne

Lekkostrawne potrawy zawierają wyłącznie te produkty, które ułatwiają proces trawienia. Są także przygotowywane tylko w sposób, który również wspiera takie trawienie.  Dieta lekkostrawna – jadłospis powinien zawierać: zupy z warzyw, warzywa (gotowane, duszone, pieczone), chude mięso oraz ryby, a także dojrzałe owoce bez skórki i pestek. Z produktów zbożowych zaleca się kasze i płatki z owsa, pszenicy, jęczmienia czy proso, a także ryż. Jeśli specjalista nie zakazuje spożywania nabiału, to poleca się lekkostrawne jedzenie takie jak jogurty, chude sery i odtłuszczone mleko. Jadłospis ten może być doprawiony takimi przyprawami – pietruszka, kminek, koper, cynamon, bazylia czy rozmaryn.

Dieta lekkostrawna na cały dzień

Przed ustaleniem jadłospisu warto najpierw zastanowić się, gdzie kupić jedzenie lekkostrawne. Jakość produktu zawsze ma ogromne znaczenie. Sklep więc nie powinien być przypadkowy. Najlepiej wybierać ekologiczne artykuły spożywcze i takie miejsce jak sklep ze zdrową żywnością.

Na pierwsze śniadanie można zjeść jajko na miękko z pietruszką i jasne pieczywo. Na drugie śniadanie na przykład kaszę mannę z owocami. Obiad lekkostrawny czy lekka kolacja może zawierać rybę gotowaną na parze na przykład z brokułami. Z kolei na podwieczorek można podać kisiel z dodatkiem niskotłuszczowego mleka. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here